Drama épico.
10 P
5 F / 5 M

Premi Butaca al millor text teatral 2011.
Senyores i senyors, benvinguts a setze anys de la nostra història, explicada des de la frontera. País per construir, famílies per conservar, empreses per créixer. La Mina, el Pallars, Nicaragua. Qui és el dolent, qui és el lleig i qui és el bo de la nostra història? Què ens ha dut a ser com som, a pensar com pensem ara, a creure el que creiem ara? Una família que lluita per no perdre la seva casa, quan tots els veïns voldrien vendre la muntanya. Un traficant de droga dels carrers suburbials de Barcelona decideix que han de canviar de vida. Un veterà guerriller, que ha passat per les revolucions de Cuba, Bolívia i Chile, i que recala a Nicaragua on aconseguiran derrocar el dictador. Tres històries en una. Tres fronteres en un sol país. Tres fronteres catalanes: els pirineus, els suburbis i les “amèriques”.
Pues sí, la nueva versión de Una historia catalana amplia y mejora la primera. A las dos tramas que ya conocemos se añade una tercera, se matizan personajes y se afinan escenas. El puzzle de la identidad catalana gana en piezas y en complejidad, y todas ellas acaban encajando para ofrecernos una imagen mucho más abigarrada.
Begoña Barrena
Jordi Casanovas ha levantado una función que es una novelaza, un peliculón, un epic de tres horas en el sentido más hollywoodiense y también más brechtiano del término, realizado con absoluta economía de medios: un falso muro con dos puertas y unas pocas sillas por toda escenografía, a la que se suma un cambio final, igualmente sencillo pero de gran potencia, que no contaré.
Marcos Ordoñez