Saltar al contenido.

Patria. 2012

Drama épico.

6 P
2 F / 4 M

En Miquel és el primer candidat clarament independentista amb possibilitats reals d’aconseguir majoria a les pròximes eleccions a la presidència de Catalunya. El partit que es troba actualment al govern vol eliminar aquest inesperat i inoportú rival plantejant una jugada sorpresa i els detractors més ultres de la resta de l’estat el volen veure, literalment, mort. Tres dies abans de la jornada electoral, ell ha desaparegut. La seva assessora de campanya no sap on és. El seu fill no ho vol saber. La seva dona desitjaria no saber-ho. La policia investiga. La població està tensa. Si no aconsegueixen trobar-lo aviat, el país sencer pot esclatar.

L’ovació, llarga i intensa, és justa i merescuda. L’obra és molt hàbil, està molt ben construïda i la interpretació és excel·lent. Tots són superbs: Orella, Àlex Casanovas, Fermí Reixac, Lluïsa Castell, Rosa Vila i Marcel Borràs, tots.

Joan de Sagarra

L’obra ‘Pàtria’ és duríssima amb la classe política, però també amb els mitjans de comunicació La peça, de Jordi Casanovas, va rebre una ovació llarga i merescuda, perquè està molt ben construïda.

En el tercio final convergen, como está mandado, todas las tramas, y en un diálogo entre el héroe indeciso y un personaje cuya identidad no revelaremos aquí se confrontan conceptos suculentos: uno postula la patria como una mezcla de territorio y sentimentalidad; el otro, artista, no cree en otra patria que en la del arte mismo. También me gusta mucho la visión que ofrece de la supervivencia en la posguerra, sorprendentemente madura y serena para un autor joven. Y se anuda, al fin, la inquietante noción de mentira al servicio de una verdad “superior”, muy en la línea del borgiano Tema del traidor y del héroe. El colofón de Pàtria no complacerá a ninguno de los dos bandos en conflicto: en esa brechtiana ambigüedad radica su valentía y su fuerza dialéctica. O, mejor dicho, dramática.

Marcos Ordoñez

Premi Ciutat de Barcelona 2012

Nominació als premis Butaca al millor text 2012

AGENCIA

Mar Montávez – Playwrights Agent

C/Arlabán Nº7, 5º – Oficina 54
28014 Madrid. Spain
0034 – 91 429 21 21
marmontavez@deartecheagency.com