Immunitat. 2022

IMMUNITAT
Jordi Casanovas

La pandèmia ha deixat al descobert algunes de les mancances de les nostres democràcies. Aquesta proposta teatral, barreja de realitat i de ficció especulativa, porta a judici popular la gestió de la crisi sanitària que recentment hem viscut.

SINOPSI

Sis persones que no es coneixen entre elles són convocades per participar en un mostreig demogràfic per a la millora de la gestió de futures crisis. Les reuneixen en una sala sense poder mantenir contacte amb el món exterior. Els han assignat un nombre i una capseta amb dos polsadors. Un de verd i un de vermell. Una intel·ligència artificial els farà preguntes relacionades amb la gestió política de la pandèmia de la covid-19 i ells hauran de votar. Ells hauran de mostrar tot allò que creuen que pensen i allò que encara no saben que pensen. La ràbia i la frustració, acumulades després de tants mesos de restriccions, tragèdies i desgast, aviat afloraran per posar a prova el senzill sistema democràtic que els ha plantejat la computadora: Votar sí o votar no.

NOTA DIRECTOR

Un algoritme de caixa negra és aquell en el que l’usuari no pot veure’n el funcionament intern. De la caixa negra només en coneixem els estímuls o les dades que hi entren i els resultats que en surten. No sabem què ha fet l’algoritme internament per passar d’aquelles dades inicials a aquells resultats finals. Com ens passa amb algoritmes com el de Google, el d’Instagram o el de Netflix, sovint ens costa saber què pensen aquests algoritmes de nosaltres per proposar-nos el que ens acaben proposant.

Però no només un algoritme pot ser una caixa negra, també ho pot ser un cervell o una ment, de la que mai podrem acabar de saber què hi passa a dins per respondre a unes situacions d’una determinada manera, o també ho pot ser el funcionament intern de les institucions públiques. 

IMMUNITAT és una caixa negra plena de caixes negres.